Μετράει!

25 Νοεμβρίου 2008

Αλέφαντου πεπραγμένα!

* "Ποιός είσαι εσύ κύριε Κουσουλάκη, τι έχεις κάνει μετά τη μπάλα; Έκανες τον προπονητή στην Τριανδρία και γέλαγε ο κόσμος, δε σε θέλουμε στη μπάλα".

* "Ποιός Ντουμιτρίου; Ένας απατεώνας Ρουμάνος είναι...".

* "Πάει ο Κωστίκος προπονητής στον Πιερικό... Με τι πτυχία, τι γνώσεις; Εγώ έχω πάει όλους τους προπονητές του κόσμου, στο Χάπελ, στο Βαϊσβάλερ".

* "Που πας ρε Κωστέα-Γείτονα με τις ζώνες-νεροζούμια στην Ευρώπη; Οι ζώνες είναι μόνο για τα παντελόνια" (Κωστέας-Γείτονας = Τάκης Λεμονής, λόγω της προϋπηρεσίας του ως γυμναστή στα εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα).

* "Ο Σάκι; Δε βλέπει ρε...".

* "Καλύτερος Έλληνας προπονητής ο Αναστασιάδης; Έλα μωρέ με τον... κομμωτή. Που μου παίρνει τους παίκτες και τους πάει στους παπάδες. Ρε, στους παπάδες; Να'χεις δηλαδή το Ραούλ στην ομάδα και να τον πάρεις να τον πας στο ʼγιο Όρος, στους παπάδες; Δε γίνονται αυτά, ρε!".

* "Ποιός Σάντος και αρχ...α, που μας έγινε και προπονητής ο Σάντος... Δυό γκολάκια του πέταξα με τον Εθνικό Αστέρα, με τον Κοντόπουλο και το Μπερνεάνου".

* "Κάνω προετοιμασία, σκίζω στο τουρνουά με Μπρέσια. Έχω Ίβιτς, Αλεξανδρή. Είμαι πρώτος, αήττητος στο πρωτάθλημα. Εντάξει, παίζω με... Μαρσέγη, μια ατυχία εκεί στο κόρνερ ο Τοχούρογλου, με παίζει 100% - 0% ο διαιτητής, χάνω 2-1. Έχω όμως άλλα 90 λεπτά, ρε. ʼσε με να πάω στη μάχη. ʼσε με να πάω μέσα στη Μαρσέγη να φέρω την πρόκριση. Απ'τον Ολυμπιακό μ'έφαγε το... πιράνχας, ο Λούβαρης κι όλη η χαρτοπαιξία, είχανε μαζευτεί στην Έδεσσα για το παιχνίδι κι είπανε να φάνε τον Αλέφαντο".

* "Να βγει ο Δούρος να μιλήσει. Είναι θέμα ζωής για εμένα. Το ματς αυτό δεν το έχανα με τίποτα και έπαιρνα και το πρωτάθλημα. Εκεί, ή αποβάλεις και τους δύο και δίνεις πέναλτι ή δεν αποβάλεις κανέναν. Αν μου έδινε το πέναλτι, έχω άριστο μπεναλτίστα που δεν το έχανε με τίποτα το 1-3. Αλλά και να το έχανε, είμαι μπροστά στο σκορ και δεν έχω παίκτη λιγότερο στο παιχνίδι. Τους έχω κάνει σκόνη. Τί ψυχή θα παραδώσει ο κύριος Δούρος; Εχασα τη δουλειά μου εξ' αιτίας του. Βγες από την Κόρινθο, κύριε Δούρο, γιατί δεν το κάνεις;".

* "Γιατί δεν βγαίνει ο Δούρος να μιλήσουμε; Με κατέστρεψε αυτός ο άνθρωπος, θα δικαιωνόμουν. Τα δώσαμε όλα για το πρωτάθλημα. Αντρίκεια πήραν οι παίκτες μου το πρωτάθλημα. Είμαστε κλάσεις καλύτερη ομάδα. Αν δεν ήταν ο Δούρος, είχα βγει 100% πρωταθλητής. Μου κλέβουνε την ιστορία. Αν μου έδινε ο πρόεδρος την ομάδα μετά την ήττα από τη Γιουβέντους, θα το έπαιρνα με 10 βαθμούς διαφορά το πρωτάθλημα. Είχα παικταράδες. Με πειράζει η αχαριστία. Πήγε μετά ο Παναθηναϊκός στον ΠΑΟΚ κι ο Αναστασιάδης καθόταν και προσευχόταν λες και ήταν στο Αγιο Ορος. Και το Κύπελλο θα έπαιρνα, αν ήμουν ένα βαθμό μπροστά. Αλλά μας έκοψαν τα πόδια".

* "Γκώνια, θα σε τελειώσω, το ποδόσφαιρο που ήξερες, έχει πεθάνει εδώ και δέκα χρόνια".

* "O Μποσταντζόγλου είναι παιχτούρα, η εντεκάδα πρέπει να ξεκινάει απ'αυτόν" (Μποσταντζόγλου = Πατσατζόγλου).

* "Το Αιγάλεω έχει την παιχτούρα τον Εντουσέϊ που'χει πλεμόνια ατελείωτα και πηδάει στο νταβάνι".

* Σε ερώτηση δημοσιογράφου όταν ήταν στην Προοδευτική, γιατί χρησιμοποιείται ο Καρασάββας κι όχι ο Χιώτης που μόλις είχε έρθει δανεικός από την ΑΕΚ: "Ποιός Χιώτης; Χιώτης ήταν ένας κι έπαιζε μπουζούκι για τη Μαίρη Λίντα. Δε βλέπεις; Είναι... κοντός."

* "Ο Αμανατίδης πρέπει να πάει Εθνική. Είναι μεγάλος μαντουμαδόρος και μεγάλη πρεσαδούρα".

* " Ο αλήτης ο μαύρος ο... Γεκινής, που ήρθε να μας κολλήσει ελονοσία για να πεθάνουμε, ο αρρωστιάρης, ο βρωμερός...".

* Το 1994, ο θρυλικός "Αλέφας" αναλαμβάνει για 2η φορά τον Ολυμπιακό. Η ομάδα είναι στη Θεσσαλονίκη, για αγώνα κυπέλλου με τον Ηρακλή. Στην τελευταία προπόνηση πριν το ματς, ο Αλέ ακούει επί μία περίπου ώρα όλους τους συμπαίκτες του να αποκαλούν τον Καραταϊδη "Κούλη". Σε κάποια φάση λοιπόν τα παίρνει στο κρανίο, τον φωνάζει κοντά του και ακολουθεί ο παρακάτω παραληρηματικός μονόλογος: "Τι Κούλης ρε; Κυριάκο σε λένε. Είσαι αρχηγός, πρέπει να σε φωνάζουν Κυριάκο. Ακου Κούλης... όνομα είναι αυτό; Εγώ είχα κάποτε μια Κούλα να μου σιδερώνει τα μπλουζάκια...".

* Την εποχή που ο Αλέφας ήταν προπονητής στον ΟΦΗ, την περίοδο της προετοιμασίας, ο ΟΦΗ ήταν έτοιμος να παίξει με μια ομάδα απ'τη Ρουμανία φιλικό. Ο Αλέφας πιάνει έναν απ'το τεχνικό επιτελείο που ήξερε Αγγλικά, να πάει να πεί στον προπονητή των Ρουμάνων να φέρουν το παιχνίδι ισοπαλία, επειδή είναι προετοιμασία ακόμα, για να μη στεναχωρηθούν οι παίκτες. Ο Ρουμάνος προπονητής ούτε να το ακούσει δεν ήθελε και είπε πως δε τον ενδιέφερε ακόμα και αν φάει δέκα γκολ, γιατί είναι περίοδος προετοιμασίας και θέλει να προετοιμάσει σωστά την ομάδα. Ξεκινάει το παιχνίδι, οι Ρουμάνοι προηγούνται με 1-0 και ο Αλέφαντος αρχίζει να βηματίζει ανήσυχος και να τρώει τα νύχια του. Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΟΦΗ ισοφαρίζει και ο Αλέφαντος αναθάρρησε. Λίγο πριν τη λήξη, ο ΟΦΗ κάνει το 2-1 και τότε ο Αλέφαντος... παραληρεί : "Τον έλιωσα ρε, φέρτε την τηλεόραση. Είμαι μεγάλος, ρε! Είμαι γίγαντας, ρε! Τον... κοίμησα το Ρουμάνο". Γυρνώντας προς το έκπληκτο τεχνικό επιτελείο του ΟΦΗ, είπε πως... επίτηδες έστειλε τον άνθρωπο να πεί στο Ρουμάνο να φέρουν το ματς ισοπαλία, για να... κοιμηθεί ο Ρουμάνος και να νομίζει οτι ο ΟΦΗ δε θα χτυπήσει το ματς...

* Προετοιμασία 1994-1995, στο 2ο πέρασμα του Αλέφα απ'τον Ολυμπιακό. Ο Μπατίστα είναι τραυματίας και κάθε μέρα στην προπόνηση ο Αλέφαντος πλέκει το εγκώμιο του : "Τι παιχταράς είσαι ρε Ντανιέλο", "άντε γίνε καλά ρε Ντανιέλο" κλπ. Ο Μπατίστα αποθεραπεύεται και περιμένει την ευκαιρία του για να παίξει στα φιλικά για να δείξει την αξία του. Οι μέρες, οι προπονήσεις, οι αγώνες περνούν αλλά ο Μπατίστα δε παίζει. Εμφανώς δυσαρεστημένος, πάει στον Αλέφαντο να τον ρωτήσει γιατί δε τον υπολογίζει. Ο Αλέφας του απαντάει : "Έχεις δίκιο ρε Ντανιέλο, αλλά που να σε βάλω; Έχω τον Αλεξανδρή 400 εκατομμύρια, τον Ίβιτς 500 εκατομμύρια, το Γιεκινί 300 εκατομμύρια...". Ο Μπατίστα ανταπαντάει, "μα, κυρ Νίκο, είχες πεί πως θα έχουμε αξιοκρατία...". Ο Αλέφας κάνει παύση, το σκέφτεται και ρίχνει τη... φονική ατάκα : "Ντανιέλο, σε τρώω άδικα !". Τέζα ο Μπατίστα...

* Ο Αλέφας είναι προπονητής στον Εθνικό Αστέρα. Στην ομάδα της Καισαριανής που τότε έπαιζε στην Α' Εθνική, αγωνιζόταν ως δανεικός ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ, Χρυσόστομος Μιχαηλίδης. Ο Μιχαηλίδης σ'ένα παιχνίδι έκανε μια τρομερή γκέλα που κατέληξε σε γκολ για τους αντιπάλους. Ο Αλέφας άρχισε να "φορτώνει", όταν έμαθε πως ο παίκτης θεωρούσε πως έπαιξε καλά. Πάει λοιπόν στην προπόνηση και του λέει :
- "Τι έχεις;".
- "Τίποτα κυρ-Νίκο, τι να έχω" απαντάει ο Μιχαηλίδης.
- "Δε μπορεί, εσύ κάτι έχεις", συνεχίζει ο "Αλέ".
- "Μα, κυρ-Νίκο"... λέει ο Μιχαηλίδης, αλλά ο Αλέφαντος περνάει στην αντεπίθεση.
- "Τι δεν έχεις ρε Μιχαηλίδη; Έχεις πρόβλημα. Είσαι δυό μέτρα άντρας, κορμί λαμπάδα, και σε διώχνει η ΑΕΚ για να παίζει ο... κοντός ο Χιώτης; Έχεις πρόβλημα, ρε!".

* Η ΑΕΚ έπαιζε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και η ομάδα είχε αποσυρθεί στο "Ουράνιο Τόξο", αλλά το κλίμα δεν ήταν ιδανικό, καθώς όλα έδειχναν ότι η σύγκρουση και το διαζύγιο δεν ήταν μακριά. Ο Αλέφαντος είχε βάλει στο μάτι τον Ράϊκο Γιάνγιανιν και από κάτι μισόλογα που πετούσε, οι παράγοντες της ΑΕΚ είχαν καταλάβει ότι δεν είχε σκοπό να τον χρησιμοποιήσει στο ντέρμπι. Ετσι, την παραμονή του αγώνα έπεσαν όλοι πάνω του για να τον μεταπείσουν. Αυτός εξαγριώθηκε και ξαφνικά έτρεξε προς την έξοδο του ξενοδοχείου φωνάζοντας: "Αυτή τη στιγμή τα παρατάω... Δεν σας αντέχω άλλο! Φεύγω...". Η ώρα ήταν προχωρημένη, μετά τα μεσάνυχτα... Οι παράγοντες της ΑΕΚ έμειναν άφωνοι σε λίγη ώρα όμως τον είδαν έκπληκτοι να επιστρέφει τρέχοντας και φανερά ανήσυχος: "Να πάρει η ευχή... Εξω είναι γεμάτος ο κόσμος από αδέσποτα σκυλιά... Με κυνήγησαν και πήδηξα κάτι φράχτες για να μην με κάνουν κομμάτια...".

* Ο Αλέφαντος είναι προπονητής της Προοδευτικής, η οποία παίζει με την ΑΕΚ. Στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα, ο Αλέφας αντικαθιστά τον Όλεγκ Προτάσοφ (που κολλάει τα τελευταία ποδοσφαιρικά του ένσημα) με τη χαρακτηριστική κραυγή "Βγες έξω μωρή Τιτίκα" και στη θέση του βάζει τον Βραζιλιάνο Μπαρτολομέϊ. Μετά από 5 λεπτά αγώνα, ο Αλέφαντος σηκώνει άλλον παίκτη απ'τον πάγκο και βγάζει το... Μπαρτολομέϊ που μένει αποσβολωμένος! Ο διαιτητής ζητάει απ'τον παίκτη να αποχωρήσει, ο Βραζιλιάνος φορτώνει και αρχίζει να βρίζει τον Αλέφαντο, ο οποίος με τη σειρά του φορτώνει και πάει να... δείρει το Βραζιλιάνο. Με την επέμβαση των ψυχραιμότερων το επεισόδιο αποτρέπεται και έρχεται η ώρα της συνέντευξης τύπου. Ένας δημοσιογράφος επιμένει να ρωτάει τον Αλέφαντο για το επεισόδιο με τον Αλέφαντο να μην απαντά. Κάποια στιγμή, ο απεσταλμένος της κρατικής τηλεόρασης ρώτησε κάτι περί τακτικής τον Αλέφα, ο οποίος του λέει : "Να, αυτές είναι ερωτήσεις"... και γυρνάει στον εμβρόντητο δημοσιογράφο που επέμενε να τον ρωτά για το επεισόδιο λέγοντας του το αμίμητο : "Μάθε μπαλίτσα, μάθε μπαλίτσα απ'τον άρχοντα". Με το τέλος της συνέντευξης τύπου και ενώ ο Αλέφας αποχωρούσε, οι δημιοσιογράφοι τον πρέσαραν για ένα σχόλιο σχετικά με τον Μπαρτολομέϊ. Τελικά ο Αλέφας, φεύγοντας, το έριξε : "Τι να μας πεί ο τουρίστας, τον έστειλα για τσάϊ...".

19 Νοεμβρίου 2008

Σάββας Θεοδωρίδης: Ο "Αλέφαντος των παραγόντων"

Αν ψάξουμε να βρούμε τον Αλέφαντο των παραγόντων στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, το όνομα που θα μας έρθει στο νου θα είναι σίγουρα αυτό του Σάββα Θεοδωρίδη. Πιθανότατα δε, έτσι όπως έχει καταντήσει ο τελευταίος εδώ και μερικά χρόνια, να μπούμε σε διαδικασία αναζήτησης του «Θεοδωρίδη των πάγκων». Σε τελική ανάλυση ο κυρ Νικόλας είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνος (και λογω θέσης) από τον «κομαντοπαράγοντα» των ερυθρολεύκων.


Τα κοινά τους είναι πολλά και ευδιάκριτα. Πέρα από τα φιλοολυμπιακά τους αισθήματα, έχουν και οι δυο ζωηρή φαντασία, ιδίως όταν πρόκειται για εύρεση φανταστικών έχθρων που έχουν ζώσει την αγαπημένη τους ομάδα και σε συνωμοσία με το παγκόσμιο κατεστημένο χτυπούν ανελέητα σε κάθε ευκαιρία τον Ολυμπιακό…


Ο Σάββας Θεοδωρίδης όμως αποτελεί πιο ιδιαίτερη περίπτωση από τον Αλέφαντο, αφενός διότι είναι μέλος της διοίκησης του Ολυμπιακού και άρα εκφράζει επίσημα τον σύλλογο, αφετέρου διότι οι δηλώσεις του περιέχουν απύθμενη φαντασία- για να μην πω ψεύδη-σε τελική ανάλυση ο κυρ Νίκος όντως έχει παρακολουθήσει προπονήσεις του Χάπελ, του Βαισβάλερ και του Κούπερ…


Οι ατάκες και οι ιστορίες στις οποίες εμπλέκεται και πρωταγωνιστεί ο γραφικός επίσημος παράγοντας του Ολυμπιακού προκαλούν άλλοτε γέλιο, άλλοτε λύπηση και άλλοτε απορία για το πώς είναι δυνατόν ένας σύλλογος που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκός, διατηρεί στις τάξεις του τέτοιους υπάλληλους.




Μερικά από τα πιο σπαρταριστά:


-Μετά το παιχνίδι ΑΕΚ-ΟΣΦΠ στο ΟΑΚΑ το 2005: ο κ. Θεοδωρίδης συναθροίζει τους δημοσιογράφους του γύρω του ενόψει βαρυσήμαντων δηλώσεων του και κραδαίνοντας ένα κομμάτι μπετόν βάρους αρκετών κιλών ωρύεται «Κάποιοι πήγαν να μας κάνουν μαγκιές, αυτά σε μας δεν περνάνε», υπονοώντας προφανώς ότι κατά την διάρκεια του παιχνιδιού η εν λογω πέτρα ρίφθηκε από οπαδούς της ΑΕΚ στον πάγκο του ΟΣΦΠ.


Για να πετάξει κάποιος μια τέτοια πέτρα, από τα επίσημα της ΑΕΚ και να καταφέρει να την φτάσει στον πάγκο του ΟΣΦΠ (απόσταση άνω των 20 μέτρων), θα πρέπει να είναι ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στην σφαιροβολία. Εφόσον ο συγκεκριμένος κύριος λοιπόν δεν έχει κάποιο άλλοθι, ιδού ο ένοχος, τον βρήκαμε. Αν έχει άλλοθι, τότε…?


-Πριν το παιχνίδι ΞΑΝΘΗ-ΠΑΟ το 2008 : ο Σάββας δηλώνει με περισσή μαγκιά και ύφος «εμένα δεν μου ξεφεύγει τίποτα» ότι «Ο ΠΑΟ πάει στην Ξάνθη με αρχηγό αποστολής τον Κάκκο», υπονοώντας ότι ο εν λογω διαιτητής που είχε σφυρίξει αρκετά από τα τελευταία εκτός έδρας ματς του ΠΑΟ στο πρωτάθλημα θα σπρώξει τους πράσινους. Παρέλειψε όμως ο κυρ- Σάββας (κατά το κυρ-Νίκος) να μας πει αν και σε ποιο από αυτά τα παιχνίδια ο Κάκκος ευνόησε τον ΠΑΟ(φαντάζομαι αν είχε υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψη του θα το έλεγε)…αυτό άλλωστε είναι το κριτήριο για να στιγματίσεις έναν διαιτητή, όχι το γεγονός ότι έχει σφυρίξει τα εκτός έδρας παιχνίδια μιας ομάδας.


-Μετά από κάποιο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, ο Σάββας κατηγορεί τον Ντέμη Νικολαιδη ότι επιχείρησε να πει στο δωμάτιο των διαιτητών και να τους επηρεάσει για να σφυρίξουν υπέρ της ΑΕΚ. Δηλώνει χαρακτηριστικά: «Τι πήγαν να κάνουν εκεί??? Δεν ήξεραν ότι η πόρτα ήταν κλειδωμένη?»-που σημαίνει οτι πρώτος αυτός είχε δοκιμάσει να μπει, αλλα την βρήκε κλειδωμένη.


Όσοι τυχαίνει να παρακολουθείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σίγουρα θα έχετε αναληφθεί δεκάδες δηλώσεις του Σάββα υπέρ της ισονομίας, του 50-50, για όλους όσοι έχουν βάλει στο μάτι τον Ολυμπιακό, για παρασκηνιακές προσπάθειες καταποντισμού του Θρύλου κτλ…


Κρίμα για τον Ολυμπιακό…